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“Guideline on Cybersecurity” (“GL20”)  
Frequently Asked Questions 

 
The Insurance Authority (“IA”) issues these frequently asked questions (“FAQ”) with the aim of 
providing further guidance to authorized insurers in respect of GL20. 
 
This FAQ is not intended to be a comprehensive guide and does not constitute legal advice.  
Authorized insurers are advised to seek professional legal advice if they have any questions in 
relation to the application or interpretation of the relevant provisions of GL20.  
 
This FAQ does not have the force of law and should not be interpreted in a way that would override 
the provision of any law. The IA reserves the right to review and update this FAQ from time to 
time.  Unless otherwise specified, words and expressions in this FAQ shall have the same meanings 
as given to them in GL20. 

 
 

Q1. Are any assessments under Cyber Resilience Assessment Framework (“CRAF”) 
required to be carried out with respect to each new product launch by an authorized 
insurer to which CRAF is applicable? 

 
A1. The inherent risk and cybersecurity maturity assessments under CRAF should be 

conducted at least every three years (see Chapter 1.2.3 of CRAF).  They are not required 
to be carried out whenever a product launch is anticipated or after the product has been 
launched.  However, an authorized insurer may conduct the assessments if a new product 
launch is expected to result in any major changes to its business nature or technologies (e.g. 
a new digital channel or technology would be used in the distribution of the new product, 
or new / additional systems of external organizations would be integrated to the insurer’s 
system to provide services to their customers) so to assess whether its inherent risk rating 
would be materially affected by the new product launch and if so, whether its cybersecurity 
is robust enough to respond to the changes which might be brought by the sale of the new 
product or any related services to its customers.   
 
 

Q2. It is stated in Chapter 1.2.3 (Frequency) of CRAF that an insurer should, upon the 
IA’s request, conduct the assessments on an ad hoc basis when the IA considers it 
appropriate.  Under what circumstances an authorized insurer would be requested 
to conduct assessments on an ad hoc basis?  How would such assessments affect the 
three-year assessment cycle? 
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An authorized insurer (to which CRAF is applicable) would only be requested by the IA to 
conduct the assessments (or any part of them) in CRAF on an ad hoc basis under specific 
circumstances, for example, the IA has concern whether the assessment results submitted 
by the insurer reasonably reflect its inherent risk and cyber security resilience maturity, or 
a cyber attack occurred and the IA has concern about the robustness and effectiveness of 
the insurer’s cybersecurity controls.  In the event where ad hoc assessments are conducted 
and subject to the extent of the ad hoc assessments, the normal assessment cycle may re-
commence 3 years after the completion of the ad hoc assessments unless otherwise directed 
by the IA. 
 
 

Q3. Is there any requirement on the timing and reporting of completion of remediation 
actions for identified issues? 
 

A3. According to the submission protocol stated in Chapter 1.2.6 of CRAF, all remedial actions 
should be completed in a timely manner but no later than the next assessments are due 
(typically performed every three years).  
 
How long an authorized insurer should take to complete a remediation action will depend 
on the circumstances of each case. In general, an insurer should categorize, prioritize and 
complete a remedial action within a reasonable time to minimize cyber risk exposure. The 
authorized insurers should regularly communicate the progress of their remediation action 
plan to the IA, including an update on the status of each identified gap and actions taken to 
address them, and reasons for any delay (if applicable). The frequency of communication 
with the IA regarding remediation progress may vary depending on the numbers and 
severity of the identified issues and the remediation plan.  In general, insurers should 
provide updates to the IA at least annually or on shorter timeframe as specified by the IA. 
 
 

Q4. Regarding the indicator “Cloud computing services hosted externally to support 
critical activities” under Category 1 of the Inherent Risk Assessment Matrix in Annex 
A to CRAF, would the adoption of Software as a Service (“SaaS”) be considered as 
public cloud usage? 

 
A4. Yes, adoption of SaaS would be considered as public cloud usage. SaaS utilises the public 

cloud to provide services to customers and business data would be transmitted and/or stored 
in the public cloud.  Authorized insurers which adopt SaaS do not have control over SasS.  
For example, the IT infrastructure of SaaS is not maintained by the insurers.  Neither do 
they monitor the operation of SaaS on a regular basis.  It should be noted that only cloud 
usage for supporting critical activities is within the scope of this indicator. 
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Q5. Who should be considered as “third party” for purpose of carry out third party risk 
assessment under Domain 7 of the cybersecurity maturity assessment? 

 

A5. “Third parties” in Domain 7 refer to those parties with whom an authorized insurer has 
established external network connections.  Some examples include:  
• Cloud service providers which host the insurer’s systems and data; 
• Business partners such as insurance brokers, hospitals and clinics which store customer 

and transaction data of the insurer; 
• Service providers engaged by the insurer to perform services which involve data 

processing, e.g. know-your-customer screening, claims administration and policy 
administration, etc. 

 
In general, “third party” does not include: 
• Non-IT vendors (e.g., physical security service company). 
• IT vendors with whom the insurer do not have any direct connection established (e.g., 

off the shelf software providers). 
• Governments, public utilities and financial market infrastructure (“FMI”), e.g., credit 

card issuers). 
 
 

Q6. According to Chapter 1.2.5 (Sampling), sample-based testing of controls should cover 
samples taken from at least the preceding 6 months if the cyber resilience assessment 
is to be conducted for the first time, and samples from at least the preceding 12 
months for any subsequent assessments.” Can an authorized insurer use samples 
taken from a period earlier than the preceding 6 months for conducting its cyber 
resilience assessment for the first time? 

 
A6. Yes, authorized insurers may use samples taken from a period earlier than the preceding 6 

months for conducting its cyber resilience assessment for the first time.  The IA recognizes 
that some insurers may need more time to put in place or improve their cybersecurity 
controls, of which samples will be taken for the purpose of their cyber resilience assessment 
for the first time.  The 6-month sampling period is intended to provide those insurers with 
a reasonable timeframe to do so before the assessment is conducted.  If, however, an insurer 
has already had cybersecurity controls in place for a longer period of time, e.g. 6 to12 
months, an extended sampling period should be adopted. 
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